Om NoseWork

Om Nose Work


Nose Work – en ny spännande hundsport från USA.


Det handlar om doftdiskriminering och hundens fantastiska luktsinne.


”K9 Nose Work ®” är en sport som utvecklades i södra Kalifornien 2006. Grundarna till sporten, Amy Herot, Jill Marie O’Brien och Ron Gaunt är alla professionella tränare. Tanken var från början att aktivera och stimulera hemlösa hundar som placerats i hundstallar för att bli lite lugnare, mer harmoniska samt bygga upp självförtroendet hos den osäkra hunden med hjälp av nosarbete.


Resultatet blev riktigt bra, framför allt för hundar som var reaktiva. Denna nya nosaktivitet spreds sedan snabbt bland hundägare över landet och blev så småningom en tävlingsgren.


I Sverige har man valt namnet ”Nose Work”. Man har också valt bort de eteriska oljorna som används i USA, då dessa kan vara ohälsosamma och ersatt dem med hydrolat som är en restprodukt vid framställningen av den eteriska oljan.


De dofter som hunden ska lära sig är eukalyptus, lagerblad och lavendel.


Att vilja leta efter en specifik doft bygger man på hundens födoinstinkt. Hitta doft = föda! Visst uppskattar många hundar lek, men det kan läggas till efter söket då det är viktigt att hunden belönas precis vid doftkällan och det är lättast med en godbit.


Nose Work är indelat i tre klasser och med fyra olika moment i varje klass.


I klass 1 används enbart eukalyptus.


För varje klass tillkommer en doft, som antingen kan finnas som en enskild gömma eller tillsammans med respektives klass specifika doft.


Hunden ska ha lärt sig att hitta kombinerade dofter för de högre klasserna.


Att träna Nose Work är bra för alla, lika bra för den pensionerade hunden som för den ystra unghunden. Det ökar hundens självständighet, stärker hundens fokusering samt att samarbetet mellan hund och förare främjas. Dessutom är det väldigt lätt att träna, var som helst ensam eller i grupp.


När man börjar träna Nose Work är det lättast inomhus utan distraherande dofter och störningar.


Hunden skall känna sig trygg och ha lärt sig doften innan man försvårar och går utomhus. Föraren lär sig att läsa sin hunds signaler, antingen man väljer ett av hundens sätt att tala om, oftast med ett ögonkast och fryst position eller om man vill ha en specifik markering, t ex sitt, ligg, skall.


Det är viktigt att man börjar ganska tidigt med att träna på att inte själv veta vart doftkällan finns.


Vi agerar ofta omedvetet på ett sätt när vi vet vad hunden ska söka efter kontra när vi inte vet och måste lita på hunden.

 

Doftprov

Innan man får tävla ska ekipaget göra ett doftprov (DP) för gällande doft i resp. klass. 12 likadana kartonger ställs i en eller två rader med 120 cm mellan, en av dessa innehåller doften. Ekipaget har 3 min på sig att söka rätt kartong.


Skulle det vara fel kartong får ett nytt doftprov göras först nästkommande dag. Ibland anordnas DP på tävlingsdagens morgon, missar ekipaget då så får de inte tävla, därför är det bra att göra sitt prov innan.


Här finns ett informationsblad om Nose Work i pdf-format att skriva ut om du vill!


Snabblänkar

Heby Brukshundklubb | Rödjebro 103 | 744 92 Huddungeby | BankGiro 5726 - 4665

(Var noga med att ange ditt namn och vad betalningen avser vi BG-betalning!).